otrdiena, 2008. gada 22. aprīlis

Diezgan spilgts emuāra piemērs

Sveiki!

Nesen pārskatīju dažādus blogus, ko veidojuši citi gan pazīstami, gan ne tik pazīstami cilvēki. Tad nu atradu informāciju par lasītākajiem blogiem Latvijā. Šādu aptauju bija izveidojis Onkulis, kurš starp citu arī ietilpst šajā kategorijā. Tātad rezultāti:

laacz.lv - 596 regulārie lasītāji

journal.lv - 420 regulārie lasītāji

onkulis.com - 358 regulārie lasītāji

krizdabz.id.lv - 335 regulārie lasītāji

pods.lv - 332 regulārie lasītāji (6. jūnija dati) [papildināts]

Vēlējos papētīt emuāru laacz.lv. Pirmkārt, jau tāpēc, ka biju dzirdējusi par šāda internetresursa eksistenci. Tiesa gan pirms tam nezināju, ka tas ir blogs. Otrkārt, kad atradu šo blogu, netametu ar roku, jo piesaistīja tā vecums – 9 gadi. Iespaidīgi, vai ne? Bloga autors runā par viņām svarīgām tēmām, kā jau tas daudzviet notiek. Kā pats autors Kaspars Foigts saka: „Šis ir mans publiskais piezīmju blociņš par visvisādām tīmeklī sazvejotām tēmām.” Patiesi – šajā blogā var atrast gan nopietnas, gan ne tik nopietnas tēmas. Var atrast tekstus no sērijas kā tad man iet un arī diezgan nopietnākus tekstus, piemēram, par karavīriem Latvijā.

Kaspars Foigts varētu tikt uzskatāms par ziņu izplatītāju un tīklotāju, jo viņš lieto hipertekstu, lai savienotu tematus, rakstus, jautājumus, atbildes, organizācijas,cilvēkus, vietnes, portālus. Respektīvi, viņš nerunā pa tukšo, bet ļauj cilvēkiem ielūkoties viņiem interesējošās adresēs. Bloga autora teiktajam ir pamatojums. Viņš atrod kādu tēmu, kas šķiet interesanta un interpretē to saistošā valodā.

Emuāra autors arīdzan liek saites gan uz saviem domubiedriem, gan masu medijiem, gan parāda, ka ir ielūkojies citu blogos un šo to aizņēmies.

Pārsteidza arī komentāru skaits. Tas, protams, ir atkarīgs no raksta, taču to ir daudz un pats galvenais, ka uz tiem autors pats arī atbild. Vēl man ļoti patika, viņa sniegtās pamācības, pēc kurām sekoja padomi un atbildes uz jautājumiem komentāros.

Kopumā emuārs ir bagāts ar informāciju un tās amplitūda iz plaša. Kā jau iepriekš rakstīju – no ikdienas ritma, līdz daudzu prātu pārņēmušām tēmām. Kaspars prot par sevi interesanti izstāstīt. Pat gadu skaitu viņš interesanti uzraksta: ”Vecums: ~28,6805 gadi.” Emuārists izpaužas ļoti labi! Atliek cerēt, ka dzīvē viņš ir tāds pats. Man patīk tādi cilvēki – sulīga valoda, nebaidās no komentāriem, daudzpusīgs... Viens no tādiem ir arī Roberts Ažāns, kura raksti nereti bija lasāmi žurnālā „Republika.lv”.

4 komentāri:

krizdabz teica...

Tā topa dati jau ir diezgan novecojuši, kā nekā viss mums ir mainīgs. Svaigāko informāciju par Latvijas blogu RSS abonentu skaitu var iegūt šeit: http://www.onkulis.com/rss-tops/. Bet visādi citādi, jā, Kaspars veido lielisku resursu (blogu). Daudziem ir ko mācīties no viņa.

Dzirxtiite teica...

O! Paldies! Lasītākie blogi ir mainījušies vietām, bet paliek tie paši! Bet paldies par info!

Anonīms teica...

Jā es arī gribu piebilst, ka or vēl tāds blogtop.lv, bet tie dati, kas minēti rakstā patiešām jau ir vēsture. :)

Dzirxtiite teica...

Paldies, dārgie kolēģi! Jums par godu izveidoju nelielu rakstu! :)